Higijenski tretmani i kontrole​​​

Čišćenje zuba je uklanjanje zubnih naslaga i zubnog kamenca radi sprečavanja nastanka karijesa, i upala desni. Teške bolesti desni uzrokuju gubitak zuba kod najmanje jedne trećine odraslih.
Redovne kontrole su najbolji vid prevencije nastanka ovih oboljena, preporučujemo posete stomatologu dva puta godišnje sa razmakom od šest meseci.

Karijes

Preko 80% karijesa se javlja unutar pukotina na zubima, gde se četkanjem ne može doći do hrane koja je ostala zarobljena nakon jela, a pljuvačka i fluoridi iz paste nemaju pristup neutralizaciji kiseline i remineralizaciji demineralizovanih zuba za razliku od delova zuba koje se lako čiste, gde se javlja manje karijesa.

 data-srcset
 data-srcset

Zubni kamenac

Zubni kamenac nastaje ulaskom kalcijuma iz pljuvačke u naslage zuba koje su se formirale  nepravilnom tehnikom pranja zuba. Same naslage su sacinjenje od velikog broja bakterija koje mogu da deluju kariogeno odnosno da dovedu do nastanka karijesa i/ili mogu da dovode do nastanka upale desni i vode progresivnom propadnju potpornih delova zuba.

 

Te bakterije dovode do demineralizacije zuba, odnostno unistavanje pravilne strukture zuba i nastanka „šupljine“ odnosno karijesa u zubu.  Jednom formiran kamenac se teško uklanja pomoću četkice i paste i upravo za to stomatolog koristi ultrazvučni aparat kako bi ukonio te uporne naslage.

 data-srcset

Zubni kamenac

Zubni kamenac nastaje ulaskom kalcijuma iz pljuvačke u naslage zuba koje su se formirale  nepravilnom tehnikom pranja zuba. 

Same naslage su sacinjenje od velikog broja bakterija koje mogu da deluju kariogeno odnosno da dovedu do nastanka karijesa i/ili mogu da dovode do nastanka upale desni i vode progresivnom propadnju potpornih delova zuba.

Te bakterije dovode do demineralizacije zuba, odnostno unistavanje pravilne strukture zuba i nastanka „šupljine“ odnosno karijesa u zubu.  Jednom formiran kamenac se teško uklanja pomoću četkice i paste i upravo za to stomatolog koristi ultrazvučni aparat kako bi ukonio te uporne naslage.

Uklanjanje mekih i čvrstih naslaga

Profesionalno čišćenje zuba uključuje uklanjanje kamenca ultrazvučnim aparatom, uklanjanje naslaga i nikotinskih fleka poliranjem zuba i u koliko je potrebno aplikaciju paste za remineralizaciju fluoridom, takođe iako nisu štetne po zdravlje zuba prilikom profesionalnog čišćenja uklanjaju se i pigmentacije koje nastaju konzumacijom obojenih pića.

Pravilno pranje zuba​

Između poseta stomatologu dobra oralna higijena je neophodna da bi se sprečio nastanak naslaga koji dovode do gore navedenih problema. Postoji nekoliko pravilnih tehnika za pranje zuba koje mi preporučujemo i u detalje objasnimo i pokažemo pacijentima prilikom prvog higijenskog tretmana.

Kao dodatna sredstva pilikom održavanja higijene mi preporučujemo korišćenje interdentalne četkice kao i tečnosti za mućkanje usta.

NAJČEŠĆA PITANJA PACIJENTA

Iako bi redovne kontrole trebale da budu na svakih 6 meseci, samo uklanjanje kamenca ne mora da se radi na svakoj kontroli. Kamenac se različitom brzinom formira kod svakoga i mi moramo individualno da napravimo higijenski plan za Vas.

Za razliku od mnogih intervencija koje se rade kod nas, najčeće ne dajemo lokalnu anesteziju zarad uklnjanja kamenca ako smatramo da za to nema potrebe. Samo uklanjnje kamenca je vrlo malo bolno ukoliko se pravilno uradi.

Ukoliko ste primetili da vam krvare desni dok perete zube ili su vam izuzetno osetljive desni vreme je da dodjete na kontrolu jer su to najčeći simptomi oboljnja desni. Rani oblik ovog oboljenja se zove gingivitis i upravo u toj fazi je najbolje da se predupredi i zaustavi dalje napredovanje.

Najčešće je samo potrebno da odradimo jednu seansu čišćenja i damo Vam par saveta kako da bolje očististite vaše zube i problem bude rešen. Ukoliko se problem zanemari moze doći do napredovanja upale sto komplikuje dalju terapiju.

PRE I POSLE NAŠE INTERVENCIJE

 data-srcset
Pre
 data-srcset
Posle
 data-srcset
Pre
 data-srcset
Posle