Hirurške intervencije

Oralno hirurške intervencije su uglavnom male intervencije, u koje mi ubrajamo vadjenje zuba, operaciju vrha korena zuba, i operacije desni kod pacijenata obolelih od parodontopatije .

Apikotomija

Kao drugu najčešću hiruršku intervenciju radimo apikotomije, odnosno presecanje vrha korena. 

To je intervencija za koju se odlučujemo ukoliko smatramo da bi zub mogao da bude spašen a ne izvađen, a samo lečenje kanala korena nije dovoljno da bi se sačuvao taj zub. 

Tokom ove procedure oralni hirurg pravi mali rez, gde uklanja celu infekciju iznad zuba i preseca vrh korena, nakon čega on očisti kost oko zuba i kanal korena zuba i ispuni ga materijalom za punjenje korena zuba.

 data-srcset

Ekstrakcija zuba

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se zubi vade. Najčešći razlog za vadnje je ukoliko nije moguće popraviti zub a on je uzročnik bola. Ponekad je potrebno izvaditi zub radi ortodontske terapije.

Ekstrakcija zuba može da bude vrlo kratka intervencija, koja se rešava u lokalnoj anesteziji a ponekada je potrebna saradnja sa našim saradnicima oralnim hirurzima kako bi oni uradili ekstrakciju zuba nekog komplikovanijeg slučaja.

Najčešće je to slučaj sa umnjacima, ili sa zubima koji su kompletno truli.

 data-srcset
 data-srcset

Operacija desni

U našoj ordinaciji u saranji sa specijalistom za bolesti usta takođe radimo i hirurške intervencije kod pacijenata obolelih od parodontoze. 

Ova intervencija se radi kod pacijenata kod kojih je došlo do značajnijeg gubitka potpornog aparata zuba, odosno kosti i desni oko zuba. 

Cilj ove operacije je zaustavljanje dalje progresije ove bolesti, kao i učvršćavanje zuba primenom veštačke kosti.

NAJČEŠĆA PITANJA PACIJENTA

Ne. Svi tipvi intervencija se rade u lokalnoj anesteziji sa aposolutnim obezboljenjem regije pre intervencije. Sam postoperativni period nardnih dana može da bude neugodan i bolan ali primenom analgetika i to je rešivo.

Ukoliko vaš posao ne zahteva umeren ili teži fizički napor nema potrebe da se otvara bolovanje jer već sutradan možete da nastaviti vaše obaveze potpuno normalno. Savetujemo da ukoliko je moguće fizičke aktivnosti i treninge odložite na 3 dana od dana intervencije.

Iako se sve češće struka odlučuje na rano vađenje umnjaka, mi praktikujemo da se umnjaci vade tek ako krenu da čine bol i nelagodu pacijentima ili procenimo da je neophodno da se uklone kako ne bi svojim rastom ugrozili susedne zube.

PRE I POSLE NAŠE INTERVENCIJE

 data-srcset
Pre
 data-srcset
Posle
 data-srcset
Pre
 data-srcset
Posle